2 hari yang menyegarkan di #MA2016!

Dua hari yang buat aku ternganga!

Hadir ke #MA2016 membuatkan aku terasa dunia ini amat luas peluangnya bagi orang yang berusaha, bagi orang yang mencari jalan dan bagi orang yang tak henti percaya.

Semalam dalam sesi bersama Eric Kaduru, co-founder Social Enterprise dari benua Afrika iaitu KadAfrica Estate, beliau cerita pengalaman mambangun syarikat yang bikin untung tapi dalam masa sama menaik taraf kehidupan 2,000 wanita di benua itu melalui usaha tani.

Kebanyakan orang, bila sebut tentang social enterprise masih ingat ia seperti NGO, bererti ia tak sepatutnya buat untung dan lebih mengutamakan kerja sosial, dan soalan ini ditanya kepada Eric, beliau jawab dengan cara yang paling mudah.

“Bisnes adalah bisnes. Ia perlu untung. Tapi tidaklah sampai melebihkan pemilik syarikat, buat masa ini bukanlah sampai saya boleh pakai kereta mewah atau bercuti di luar negara. Tetapi syarikat mesti buat untung. Untung adalah penting kerana lebih banyak kita untung, lebih banyak kita boleh beri kembali kepada masyarakat,”

Hari ini, lima panel duduk dalam satu forum membincangkan tentang peranan pihak kerajaan membantu usahawan di Malaysia.

Jonathan Lee, Executive Director di MaGIC berkata, Malaysia adalah satu daripada negara yang amat memberi sokongan kuat kepada para usahawan. Ia selari dengan usaha-usaha di negara maju seperti U.S di bawah pimpinan Obama dan jiran kita, Singapura yang terus menjalankan program-program pembangunan usahawan.

Senior Vice President, Credit Guarantee Group, Mohammed Azman pula kata, sehingga hari ini masih ada RM 1.1 Billion yang yang belum terusik di bawah Greentech Financing Scheme. Woon Foo Wen, COE di Greentech Malaysia Alliance turut berkongsi bahawa potensi pasaran yang menanti industri hijau melangkau jauh di persada antarabangsa.

“Gelombang industri yang mesra alam sudah melanda dan akan memainkan peranan lebih besar dari masa ke masa kepada kita. Syarikat-syarikat besar kini akan bertanya ‘apakah proses bisnes anda mesra alam?’ sebelum jalinkan usahasama,” jelas Woon.

Itu yang berlaku semalam dan hari ini.

Esok? Aku pagi-pagi akan terpacak depan MaGIC untuk keynote dari Fadzaruddin Anuar, Founder dan CEO Fashion Valet. Topik beliau – Growing Through Mistakes.

Sabtu? Pagi hari Joe Flizzow dan Altimet akan cerita kisah perjalanan mereka daripada anak seni menjadi usahawan dan petangnya pula ada pesta kerjaya.

Sempat lagi nak beli tiket untuk sesi esok. Maklumat lanjut klik sini – http://academy.mymagic.my/ma2016/

Agak susah, walk in pun boleh – langsung aja ke bangunan MaGIC di Cyberjaya.


Ali Imran
Wartawan yang bakal run startup sendiri


Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s